Zpět

Ako vykúzliť zdravé, chutné a vyvážené desiaty pre deti

Školský rok sa blíži do finále a rodičia malých školákov majú pred sebou posledný mesiac príprav školských desiat predtým než vypuknú prázdniny. Či už máte doma predškoláka, dieťa školopovinné alebo len hľadáte inšpiráciu na popoludňajší snack – ste tu správne. Prinášame tipy ako pripraviť desiatu tak, aby zasýtila a zároveň dobre chutila. Ponúkneme aj konkrétne recepty so sebou na výlet, na ihrisko alebo na popoludnie so starými rodičmi. Je pred nami dlhé leto a hladom si ho predsa pokaziť nenecháme. Tak hurá na to! 


Na čo myslieť pri príprave zdravej desiaty?

Na sýtosť!

Príprava snacku, ktorý dlho nezasýti, je strata času. Častým základom desiat je pečivo - vyberajte najlepšie to celozrnné (pozor - to nie je to isté ako viaczrnné). Skvelou voľbou je celozrnný kváskový chlieb - vďaka kvásku pečivo tak nenadúva a nie je náročné na trávenie. Semienka v chlebíku potom znamenajú vlákninu navyše a bruško bude spokojné. Myslite tiež na to, aby nechýbal zdroj proteínu – skvele sa hodia napríklad strukovinové nátierky alebo nakrájaný tempeh. Kvôli veľkému obsahu zdravých tukov je skvelý nápad pribaliť aj orechy, prípadne pri pečení alebo natieraní použiť orechovú nátierku, napríklad tento BIO zázrak z kešu.

Na farby!

Aby sme telu dopriali všetky potrebné látky, stačí sa riadiť jednoduchým a zábavným pravidlom – počas týždňa zjesť všetky farby dúhy. Ovocie, zeleninu a korenie skladajte tak, aby boli jedlá krásne farebné. Ako to môže vyzerať v praxi pri príprave snacku? Jednoducho - pribaľte krabičku s nakrájanou uhorkou, žltou paprikou a cherry paradajkami, prípadne do jogurtu prihoďte mrazené černice, maliny alebo napríklad mango.


Na rýchlosť!

Času máme všetci len obmedzené množstvo a občas skrátka nie je priestor na dlhé kuchynské prípravy. Majte preto po ruke rýchle riešenie, ktoré urobí dobre brušku a zaženie hlad. Jednoznačným tipom je náš cocofír. Vybrať môžete mangový, sour cherry alebo natural. Stačí prihodiť do batôžka a vyraziť za dobrodružstvom.


Tri tipy na inšpiráciu

Obložený chlebík s fazuľovou nátierkou

Ingrediencie (na 4–6 porcií):
1 hrnček/plechovka uvarenej červenej fazule
1 väčšia cibuľa
1 menší strúčik cesnaku
1 lyžička majoránky
2 lyžice olivového oleja
Primebiotic Coco Mayo dľa chuti
soľ

Ďalej budete potrebovať:
• celozrnný kváskový chlieb alebo bezlepkovú Wild Foccaciu BIO
zeleninu (paradajky, uhorka, listová zelenina, klíčky)

POSTUP: Cibuľu opražíme a spolu so všetkými ingredienciami rozmixujeme do hladka. Nátierku buď zabalíme do krabičky vedľa nakrájaného celozrnného kváskového chleba a zeleninky alebo pripravíme sendviče. Skvele sa namiesto chleba bude hodiť rozpečená Wild Focaccia, zvlášť ak máte v domácnosti bezlepkára. A zostáva už len ozdobiť – hodiť sa budú napríklad paradajky krájané na plátky a naklíčená žerucha.

Kokosové muffiny s čučoriedkami

Ingrediencie (na 2 porcie):
2 lyžice Kokosová múka BIO
2 lyžice Kokosové mlieko BIO
2 lyžice Kokosová nátierka čokoládová BIO
2 lyžice mandľovej múky
1 štipka vanilky
1 hrsť mrazených čučoriedok Wild & Coco
1 lyžička škorice
1 väčší zrelý banán
1 lyžička jedlej sódy


POSTUP: Čučoriedky necháme rozmraziť a odkvapkať. Zrelý banán roztlačíme, všetky ingrediencie zmiešame a vzniknuté cesto plníme do formičiek na muffiny, ktoré sme si vymastili kokosovým olejom. Pečieme v rúre po dobu 20-25 minút na 180 stupňov.


Puding alebo jogurt s ovocím

200 ml Kokosového mlieka BIO
• 60 g amarantu
• ovocie podľa chuti, napr. mrazené mango, ananás alebo jahody Wild & Coco

POSTUP: Amarant prepláchneme a varíme v mlieku 20 – 30 minút pokiaľ nedosiahne gélovú konzistenciu. Ďalej sa fantázii medze nekladú - primiešame mrazené mango, ananás alebo napríklad jahody a prisladiť môžeme banánom alebo lyžičkou datľového sirupu. Puding nachystáme do pohára, kde na nás počká do rána v chladničke.

Ešte jednoduchším variantom a osviežujúcim tipom na horúce leto je prichystať si do termosky na jedlo Primebiotic Cocoguard a primiešať k nemu maliny alebo čučoriedky.

 

Inšpiroval vás článok na vyskúšanie nových receptov? Na Instagrame sa Vašimi desiatami veľmi radi pokocháme. Nezabudnite označovať @wildandcocoslovensko, nech Vašu tvorbu môžeme zdieľať s našimi sledujúcimi.

Chcete sa dozvedieť o zdravom detskom stravovaní viac? Prečítajte si článok o mikrobióme v tehotenstve a u malých bábätiek alebo článok o vplyve mikrobiómu na vývoj detí a zdieľajte ho so svojimi blízkymi.

NA VAŠOM SÚKROMÍ NÁM ZÁLEŽÍ

My, Divokí a Kokosoví (Wild and Coco, spol s.r.o.) oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli lepšie prispôsobiť webové stránky a uľahčiť ich používanie. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke "Informácie o cookies".