Späť

Úloha črevného mikrobiómu v zdravom vývoji detí

Črevný mikróbióm je neoddeliteľnou súčasťou každého z nás – jeho rola a vplyv na naše celkové zdravie už bola potvrdená stovkami štúdií. Stále však prichádzajú nové zistenia odhaľujúce, čo všetko môže náš črevný mikrobióm ovplyvňovať a do akých funkcií organizmu je zapájaný.

Počiatky jeho utvárania začínajú ihneď po pôrode, kedy je črevná sliznica novorodenca v prvom rade osídľovaná mikrobiómom mamičky. V článku tu môžete zistiť, aký dôležitý je črevný mikrobióm u novorodencov, kedy jeho utváranie začína, a čo všetko môže ovplyvniť črevné osídlenie (spôsob pôrodu, dojčenie, zloženie materského mlieka, hormonálne zmeny mamičky). V tomto článku si však povieme, aké kľúčové je podporovať črevný mikrobióm v ďalších fázach vývoja dieťaťa, ako ho ovplyvniť a čomu sa radšej vyhnúť. 

VÝZNAM MIKROBIÓMU A JEHO FORMOVANIE

Črevná mikroflóra je v priebehu prvých mesiacov dojčaťa vo svojom zložení variabilná a rôznorodá. V priebehu prvých 6 mesiacov života bábätka dochádza k intenzívnemu osídľovaniu jeho čriev baktériami. Počas tohto obdobia sa uňho vytvára imunitný a tráviaci systém vrátane neurologických a kognitívnych schopností.

Z veľkej časti je detská črevná mikroflóra formovaná do 3 rokov veku dieťaťa, keď sa svojím zložením už podobá mikrobiómu dospelého človeka. Ukazuje sa však, že aj v neskorších rokoch dieťaťa dochádza k zmenám mikrobiómu. Tieto zmeny môžu u detí v predškolskom veku ovplyvňovať nielen ich súčasné zdravie, ale aj celkovú odolnosť organizmu v priebehu dospievania a následne aj v dospelosti. Od narodenia sa totiž náš mikrobióm vyvíja spoločne s nami. Zapája sa do zrenia imunitného systému, ochrane pred nepriateľskými baktériami, vstrebávaniu živín a do programovania našich metabolických a neurologických dráh, ktorých formovanie prebieha až do dospelosti1.

Vedeli ste, že zhruba 70% nášho imunitného systému sa nachádza v našom čreve? Z toho dôvodu je zdravý mikrobióm dieťaťa a jeho harmonické osídlenie priateľskými baktériami úplne zásadné pre naštartovanie správnej funkcie imunitného systému a jeho následnému vývoju. Črevné baktérie totiž pomáhajú nezrelú imunitu novorodencov a detí naučiť adekvátne reagovať na baktérie a ďalšie organizmy a výrazne ovplyvňujú vývoj bielych krviniek vrátane ich zastúpenia v kostnej dreni a slezine. Formovanie črevného mikrobiómu teda hrá dôležitú úlohu v zdraví a chorobe nielen v prvých mesiacoch života bábätka, ale aj v predškolskom a školskom veku dieťaťa.

Zmeny v zložení črevnej mikroflóry v prospech nepriateľských baktérií tak môžu byť spojené s krátkodobými a dlhodobými zdravotnými problémami, podieľať sa na rozvoji rôznych porúch, kožných problémov a iných chronických zápalových ochorení1. Preto je veľmi dôležité podporovať dlhodobo zdravý mikrobióm dieťaťa, nielen v prvých mesiacoch jeho života, ale po celú dobu jeho vývoja a eliminovať faktory, ktoré môžu spočiatku krehký mikrobióm narušiť.

STRAVA, KĽÚČ K ŠŤASTNÉMU MIKROBIÓMU

Existuje mnoho faktorov, ktoré majú vplyv na črevný mikrobióm dieťaťa. Tým najdôležitejším je však strava, ktorá sa na črevnom osídlení dieťaťa podieľa veľmi významne. Úplne zásadný význam má výživa dieťaťa v prvých 1 000 dňoch jeho života (od počatia do dovŕšenia 2. roku), kedy by malo byť primárnou stravou materské mlieko. To chráni dojčatá pred infekciami vďaka prítomnosti imunitných molekúl – imunoglobulín A (IgA). Navyše prispieva k dozrievaniu imunitného systému dieťaťa a moduluje vývoj jeho črevnej mikroflóry.

Je dokázané, že sa črevná mikroflóra detí kŕmených umelou výživou a dojčených detí významne odlišuje. Deti kŕmené umelou výživou majú v rámci črevného osídlenia vyššie zastúpenie odlišných bakteriálnych kmeňov, ktoré nemajú taký benefičný vplyv na zdravie čriev. Črevná mikrobiota dojčených detí je menej rozmanitá, ale zahŕňa vyššie hladiny prospešných druhov Bifidobacterium, ktoré sú najviac zastúpené a schopné prospievať na oligosacharidoch materského mlieka (HMO)1. Baktérie rodu Bifidobacterium sú obsiahnuté aj v našich funkčných kokosových produktoch, ktoré majú spoločný cieľ – podporiť črevný mikrobióm, zvýšiť množstvo priateľských baktérií v našom čreve a dosiahnuť psychickú pohodu a radosť pri ich konzumácii. Preto môže dojčiaca mamička posilniť mikrobióm svojho dieťaťa aj konzumáciou našich lahodných produktov, ktoré povedú k harmonizácii jej mikrobiómu.

K najväčšej zmene v zložení črevnej mikroflóry dieťaťa však dochádza pri prechode na stravu pevnú, začlenením bežných potravín do jedálnička a po odstavení mliečnej/tekutej stravy. Táto zmena stravovania dieťaťa potom postupne vedie k utváraniu stabilného zloženia mikrobiómu. V tomto bode je teda dôležitá vhodne zvolená strava pri obmedzenom alebo plne ukončenom dojčení, ktorá pomôže rozvinúť rozmanitosť črevnej mikroflóry dieťaťa. Mali by prevažovať potraviny bohaté na vlákninu, ako je zelenina, ovocie a obilniny, ktoré majú prospešný vplyv na stabilitu zdravej mikrobioty2. Dôležitý je aj vyvážený príjem bielkovín, tukov a zložených sacharidov. Strava by mala byť pestrá a rôznorodá s cielením na lokálnosť a sezónnosť potravín. Zaradené by mali byť zdraviu prospešné fermentované potraviny, ktoré majú pozitívny vplyv na priateľské baktérie.

V tomto smere môže vyskúšať naše fermentované produkty z kokosu tej najvyššej kvality, s ktorými rozhodne nesiahnete vedľa. Dokonalý pomer probiotík a prebiotík v lahodnom Symbiotic Cocoguarde alebo Symbiotic Cocofire (či už vo variante naturals mangom alebo s višňami) si deti pre svoju chuť nielen zamilujú, ale pomôžu podporiť ich mikrobióm správnym harmonickým smerom. Navyše Vás za to odmení svojim spokojným bruškom, smiechom a radosťou.

Dôležité je tiež spomenúť, že fermentované potraviny sa deťom odporúčajú až vo chvíli, keď prestávajú byť plne dojčené a je zavedená pevná strava. U detí čiastočne dojčených môžete ich mikrobióm podporiť podaním nášho chuťovo jemnejšieho jogurtu Natural Primebiotic Cocoguard v menšom množstve, napríklad lyžicou tohto lahodného pokrmu zmiešaného s ovocím3. Naše fermentované produkty z mladého kokosu odporúčame pre deti od 6. mesiaca.

ĎALŠIE FAKTORY OVPLYVŇUJÚCE DETSKÝ MIKROBIÓM

Ľudský organizmus je veľmi komplexný a prepojený systém, ktorého harmónia je neustále narušovaná a ovplyvňovaná mnohými faktormi. To platí aj pre náš črevný mikrobióm, ktorý je súčasťou tohto zložitého celku. Faktory vonkajšieho prostredia, konzumácia antibiotík, genetická predispozícia či psychická pohoda a celkový životný štýl náš mikrobióm významne ovplyvňujú. Nie inak je tomu u detí a je potrebné zohľadniť aj tieto faktory v priebehu ich vývoja a dospievania4, 5.

Na formovanie mikrobiómu má značný vplyv aj psychická pohoda dieťaťa. Už ste počuli, že existuje priamy vzťah medzi mozgom a črevami a že pocit šťastia a pohody nášho tela závisí od ich prepojenia? Os mikrobióm-črevo-mozog riadi a ovplyvňuje mnoho biologických a chemických procesov, ktoré prebiehajú v našich črevách. Črevo totiž obsahuje vysoký počet nervových buniek, ktoré produkujú látky, ovplyvňujú mozog a našu psychiku.

Komunikácia medzi mozgom, črevom a mikrobiómom je obojstranná – naša nálada a to, ako sa cítime, utvára do značnej miery náš mikrobióm a naopak. Pokiaľ sme v strese, zle spíme či konzumujeme nevhodnú stravu, zasahujú tieto negatívne psychické stimuly aj mikrobióm. Preto nesmieme zabúdať na psychickú pohodu dieťaťa a prostredie, ktorým je obklopené.

 

Harmonický mikrobióm a zdravé črevo = šťastné a spokojné dieťa = pocit bezpodmienečnej radosti.

 

  1. Derrien M., Alvarez A.S., M. deVos W. The Gut Microbiota in the First Decade of Life. Trends in Microbiology, December 2019, Vol. 27, No. 12, 997-1010
  2. Moes N., Smet A., Child Health and the Gut Microbiome, Microb Health Dis 2020; 2: e263
  3. Bell V., Ferrão J., Fernandes T., et al., Fermented Food Guidelines for Children, Pediatr Pediatr Med. 2018; 2(1): 1-4
  4. Amnon A., Ortal E. G., et al., Gut microbiome development in early childhood is affected by day care attendance, NPJ Biofilms and Microbiomes, 11 Jan 2022, 8(1):2
  5. Matsuyama M., Morrison M., et al., Dietary intake influences gut microbiota development of healthy Australian children from the age of one to two years, Scientific Reports volume 9, Article number: 12476 (2019)