Späť

Vianočný špeciál: 3 rýchle, lahodné a ľahké vianočné recepty na každý stôl

Koláčiky aj štedrovečerná večera bez starostí
Vianoce sú už za rohom a s tým prichádzajú i obvyklé otázky spojené s týmto obdobím. Aké koláčiky upiecť? Čo si dať k štedrovečernej večeri? Ako to všetko stihnúť a nestresovať sa? Ak sú vám tieto otázky povedomé, je tento vianočný výber presne pre vás!

Prinášame vám tri rýchle, jednoduché a chutné recepty, ktoré zaručene potešia vaše chuťové poháriky a zároveň nevyžadujú komplikované prípravy. Vďaka tomu si budete môcť užiť čas so svojimi najbližšími, ktorý je tým najcennejším.

Pripravení? Ideme na to!

Snehové guličky

• 1 hrnček strúhaného kokosu

• ¾ hrnčeka Kokosovej smotany alebo Kokosového mlieka
• 2 lyžice kokosového sirupu (alebo rozpustenej Karamelády)

POSTUP: Kokosovú smotanu / kokosové mlieko vychladíme a použijeme jeho tuhú časť. Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a mixujeme, kým sa nespoja v hmotu, ktorá sa dá dobre tvarovať. Z hmoty urobíme malé guličky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Guličky dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hodinu a uchováme v chlade.

Nugátové guličky

• 1 ks Kokosovej smotany / Kokosového mlieka
• 200 g horkej čokolády
• 1 lyžička Panenského raw kokosového oleja
• 2 lyžice Kokosovej čokoládovej nátierky
• 80 g kešu orechov
• 80 g rozdrvených kešu orechov (na obalenie)
• 20 g Kokosovej múky
• 4 lyžice javorového sirupu


POSTUP: Kešu orechy zalejeme horúcou vodou a necháme namočené aspoň 2 hodiny. Plechovku s kokosovým mliekom/smotanou dáme do chladničky.


Horúcu čokoládu s kokosovým olejom rozpustíme v mikrovlnke alebo vodnej pare. Z kokosového mlieka/smotany odoberieme tuhú časť a spolu s kešu orechmi, sirupom a kokosovou múkou rozmixujeme v mixéri na jemný krém, ktorý necháme v izbovej teplote.

Do krému následne vmiešame rozpustenú čokoládu a čokoládovú nátierku. Túto hmotu dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky. Potom tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v rozdrvených kešu. Skladujme v chlade.

 


Zemiakový šalát s Coco Mayo a tempehový „kapor“

Zemiakový šalát
• 2 kg zemiakov
• 1 hrnček kyslých uhoriek
• 1 hrnček sterilizovanej mrkvy a hrášku
• 1 ks Primebiotic Coco Mayo
• 1–2 lyžice horčice
• šťava z 1/2 citrónu
• bylinková soľ
• čierne korenie

Tempehový vegan „kapor“
• 1 ks Tempeh zo zeleného hrášku
• 1 lyžica mletých ľanových semienok
• cícerová múka (na obalenie)
• ryžová múka (na obalenie)

• ovsené vločky (na obalenie, rozmixované na konzistenciu strúhanky)

• repkový alebo slnečnicový olej
• bylinková soľ

POSTUP: Zemiaky uvaríme v šupke. Po uvarení ich ošúpeme a pretlačíme cez mriežku na šalát/nakrájame na kocky. Uhorky nakrájame na malé kocky a spolu s ostatnými ingredienciami na šalát pridáme k zemiakom. Všetko dobre premiešame a necháme odležať v chladničke.

Tempeh pripravíme v trojobale. Do jednej misky nasypeme ryžovú múku, do druhej rozmixované ovsené vločky so soľou a do tretej zmiešame cícerovú múku s ľanovými semienkami, soľou a vodou – tak, aby to pripomínalo konzistenciu vajíčka. Tempeh pozdĺžne prekrojíme na 4 kúsky, každý plátok obalíme v ryžovej múke, cícerovej zmesi a vločkách a smažíme na rozpálenom oleji. Podávame s plátkom citrónu.

 

Máte svoj obľúbený vianočný recept, na ktorý nedáte dopustiť? Budeme moc radi, keď nám o ňom dáte vedieť! Môžete nás tiež označiť vo vašom príspevku na Instagrame – nájdete nás tam ako @wildandcocoslovensko.