Späť

Ochladzujúce potraviny: 3 typy potravín, ktoré vás v lete zaručene osviežia

Studené sa nerovná ochladzujúce

Keď sa povie ochladzujúca potravina, mnohí si predstavia drink s poriadnou dávkou ľadu alebo napríklad zmrzlinu. Téma ochladzujúcich a zahrievacích potravín však nie je tak jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Ochladzujúcimi potravinami sa okrem iného odpradávna zaoberá ajurvéda, tradičná čínska medicína i mnoho rôznych smerov holistickej výživy. Podľa ajurvédy napríklad neexistuje priama súvislosť s teplotou potraviny a jej ochladzujúcom či zahrievacom účinku na naše telo. Z jej pohľadu patrí teda spomínaná zmrzlina medzi zahrievacie potraviny, a to i napriek tomu, že je mrazená.

Postoj tradičnej čínskej medicíny je v mnohých ohľadoch podobný. Ako zahrievajúce potraviny tradičná čínska medicína označuje tie, ktoré majú viac jang energie. Tieto potraviny majú docieliť to, aby sa telo prehrialo, zpevnilo a zosilnelo, nemusia to však byť horúce potraviny. Do kategórie ochladzujúcich potravín sú potom zaradené tie, ktoré sa vyznačujú jin energiou. Dané potraviny sú viac uvoľňujúce a vďaka tomu i ochladzujúce.

Nevyznáte sa v tradičnej čínskej medicíne či ajurvéde a napriek tomu chcete svoje telo schladiť? Žiadny problém! Na to, aby ste benefity týchto chladených potravín využili, nemusíte byť priaznivcom ani jedného z uvedených smerov. Stačí počúvať svoje telo. To vám totiž samo povie, ktoré potraviny mu v horúcich letných dňoch robia najlepšie.

Potraviny s ochladzujúcimi účinkami

Neviete po akých ochladzujúcich potravinách siahnuť? Pozrite sa na naše odporúčanie a vyberte si tie, ktoré chcete vyskúšať. Nižšie uvedené potraviny odporúčame z našej osobnej skúsenosti ako najvernejších parťákov v horúcich letných dňoch. Veríme, že si v nich nájdete svojich favoritov.

Ovocie
Medzi najviac ochladzujúce druhy ovocia patria jablká, avokáda, hroznové víno, melóny, jahody a maliny. Posledné menované bobuľoviny nájdete i v našej ponuke. S láskou zbierame maliny, záhradné jahody i lesné jahody ponúkame v bio kvalite a nájdete ich tu.

Zelenina
Ochladzujúcimi účinkami sa z radu zeleniny môžu pýšiť špargľa, repa, brokolica a karfiol, uhorka, hlávkový šalát, cuketa či napríklad špenát. Hodí sa vám inšpirácia, čo uvariť s týmito druhmi zeleniny? Navštívte našu sekciu recepty.

Kokos
Podľa ujurvédy patrí kokos medzi rýdzo ochladzujúce potraviny. Neváhajte to teda v horúcich letných dňoch využiť. Podľa našej skúsenosti parádne ochladzuje Yoguard Prebiotic, ktorý môžete ochutnať napríklad práve v kombinácii s mrazenými jahodami alebo malinami. A ako ochladzujúci nápoj skvelo poslúži vychladený Keefir či ochutené kokosové vody. Obľúbený Keefir si môžete ochutiť podľa predstáv – inšpirovať sa môžete napríklad sviežim receptom na levanduľový Keefir.

Levanduľový Keefir

1 ks Symbiotic Keefir 250 ml

1 lyžička levandule (čerstvá alebo sušená)

1 lyžička obľúbeného sirupu (nie je nutný)



BONUS: mrazené ovocie

Keefir prelejeme do mixéra, pridáme levanduľu a sirup (prípadne mrazené ovocie) a krátko mixujeme. Po rozmixovaní všetkých ingrediencií prelejeme do pohára a môžeme servírovať.


Máte svoj vlastný tip na potraviny, ktoré vás zaručene schladia? Budeme moc radi, keď nám o nich dáte vedieť! Stačí nás označiť na našom Instagrame @wildandcocoslovensko alebo nám napísať na milujem@wildandcoco.com.