Späť

Veronika Allister a biohackingové tipy pre spokojnejšie bytie v novom roku

Veronika a jej tím Systers šíria osvetu o optimalizácii zdravia žien a ženskom biohackingu. Vezmime to od začiatku a slovami Systers zhrňme, čo biohacking vlastne je:

Je to komplexný súbor techník, doplnkov, samovyšetrenia, funkčnej stravy, dlhodobých návykov a ďalších stratégií na optimalizáciu ľudskej biológie. Možno ho považovať za podporu zdravého životného štýlu, ktorý je pre každého veľmi individuálny. Biohacking vracia človeku rovnováhu a odolnosť a umožňuje mu žiť kvalitný život.

Zdroj: www.systers.bio/akademie

Veronika Alister

S novým rokom často prichádza vlna odporúčaní, čo robiť inak, lepšie, viac…Veronika, ak sa na to pozriete z pohľadu biohackingu: čo je podľa Vás lepšie nerobiť?

Nevrhnúť sa do všetkého po hlave a naraz. Radšej si pomaly a postupne vytvoriť systém návykov, ktoré sú stabilné a budú vás sprevádzať dlhý čas. O takýto systém sa potom môžete kedykoľvek oprieť. 

Ako môžeme optimalizovať svoju dennú rutinu a posunúť svoje prežívanie dňa lepším smerom? Čo by ste odporučili začiatočníkom?

Prvá hodina po prebudení je pre človeka najdôležitejšia, najmä z hľadiska epigenetiky. Začnite preto s akýmkoľvek prospešným ranným rituálom, ktorý naštartuje váš deň a podporí ďalší súbor dobrých návykov.

To, aké vstupy a informácie poskytnete svojmu telu a mysli hodinu po prebudení, má veľký vplyv na to, ako prežijete svoj deň.

To, aké vstupy a informácie poskytnete svojmu telu a mysli hodinu po prebudení, má veľký vplyv na to, ako prežijete svoj deň.

Ja osobne sa ráno niekoľkokrát zhlboka nadýchnem a vydýchnem hneď, ako otvorím oči. Potom dám telu signál, že je deň, a to buď tým, že vyjdem na slnko, alebo si dám fotobiomoduláciu (terapia infračerveným svetlom)*. Potom vykonám hygienu a začnem sa hýbať, meditovať, saunovať alebo čokoľvek iné, čo je investíciou čisto do mňa. Môj deň je tak úplne iný, ako keď vyskočím z postele a hneď sadám do auta.

Čo si myslíte o probiotikách?

Vnímam, že oblasť črevného mikrobiómu je stále veľmi nepreskúmaná a viac toho nevieme, ako vieme. Hlavná mikrobiálna hra sa odohráva v hrubom čreve a každé črevo je úplne individuálne. Takže probiotiká sú určite fajn, ale je to len začiatok. Budúcnosť vidím v kombinácii probiotík, prebiotík a postbiotík.

TIP WILD & COCO:
Doprajte si 3-mesačnú kúru s našimi Superhumans Symbiotics a 
osídlite svoj mikrobióm tými najzdravšími bakteriálnymi obyvateľmi, ktorí podporia celkovú vitalitu vášho tela.

Superhuman Symbiotics WILD & COCO

Tretí modul vašej Akademie ženského biohackingu je celý o mikrobióme. Akú veľkú časť našej psychiky podľa Vás tvorí a ovplyvňuje črevný mikrobióm?

Črevný mikrobióm je pre človeka a jeho psychiku absolútne kľúčový. Ak máme zdravé črevá, zvyšuje sa šanca, že budeme mať zdravý mozog. Nie všetko sa však dá vyriešiť stravou. Kvôli humusu v pôde, ktorý už nie je taký rozmanitý ako kedysi a neposkytuje plodinám toľko výživy. Starostlivosť o mikrobióm je však na každom z nás. Musíme sa nebáť experimentovať.

Takmer každý dnes vie, že najväčším zabijakom je stres. Tejto téme sa venujete na svojich webinároch. Myslíte si, že sa stresu venuje dostatočná pozornosť aj v celej spoločnosti ?

Myslím, že si ako spoločnosť viac uvedomujeme dopad moderného spôsobu života. Je čoraz viac ľudí, ktorí sa začínajú zaujímať o svoje zdravie, o znižovanie stresu a zvyšovanie odolnosti. Skupina značiek ako Systers, WILD & COCO a ďalšie, ktoré sa venujú zdraviu, sú však len zlomkom spoločnosti. Väčšina ľudí stále ignoruje alebo si ani neuvedomuje stres či environmentálne a potravinové stresory.

Môže byť biohacking pomocou aj pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť doplnky a superpotraviny?

Biohacking je pre každého, kto je pripravený prevziať zodpovednosť za svoje zdravie a nebojí sa experimentovať a robiť chyby. Základné techniky tejto disciplíny sú zadarmo: otužovanie, dýchanie, meditácia, cvičenie, udržiavanie cirkadiánneho rytmu atď.

Superpotraviny a výživové doplnky sú už nadštandardom. Sama však dúfam a želám si, aby sa u nás, podobne ako napríklad v Rakúsku alebo Švajčiarsku, tento nadštandard stal pre nás prirodzeným a dosiahnuteľným.

NA VAŠOM SÚKROMÍ NÁM ZÁLEŽÍ

Vyvíjame a vyrábame funkčné potraviny. Sušienky medzi ne nepatria. Napriek tomu sme sa rozhodli zaradiť cookies do našej vzdelávacej komunikácie. Oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli lepšie prispôsobiť webové stránky a uľahčiť ich používanie. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Wild & Coco s.r.o. Podrobnosti nájdete na stránke "Informácie o cookies".