Späť

Jarná WILD VÝZVA pokračuje - čo nás čaká v druhom týždni?

Dúfame, že ste si prvý týždeň užili a objavili s našimi receptami nové chute. V druhom týždni nás čakajú nové tipy na obmenu jedálnička.

Súčasťou výzvy je aj niekoľko základných praktík, ktoré posilňujú psychické aj fyzické zdravie. Na zhrnutie – sú nimi dýchanie nosom, power breathing, otužovanie a dostatok spánku. Jednotlivé činnosti a ako ich správne zaviesť do života sme vám predstavili v článku s prvým týždňom výzvy. Pokiaľ vám utiekol alebo si chcete informácie pripomenúť, môžete si všetko prečítať TU.

Poďme sa teraz spolu pozrieť na nové ingrediencie pre tento týždeň.



Čučoriedky

Tie pravé lesné sú nezameniteľné svojou vôňou aj chuťou a vynikajú aj radom zdravotných benefitov. Okrem iného zlepšujú zrak (pomáhajú zregenerovať očnú sietnicu a predchádzať vzniku šerosleposti) (1), regulujú aj hladinu inzulínu (2). Sú významné pre svoj obsah antokyanov s antioxidačným pôsobením (3).

Vyskúšať môžete čučoriedky napríklad na prípravu čučoriedkových knedlí.

Černice

Ide o malý čierny zázrak. Černice v sebe ukrývajú množstvo minerálov a vitamínov. A čím majú plody sýtejšiu farbu, tým viac prospešných látok obsahujú. Sú obzvlášť bohaté na bioflavonoidy (4). Spomaľujú starnutie aj stareckú demenciu, pôsobia tiež protizápalovo a protinádorovo (4).

S černicami vyskúšajte napríklad našu palacinkovú minitortu.

Višne

Višne sú tradičným sezónnym ovocím v našich končinách. Sú známe svojimi čistiacimi účinkami na krv, preto sú vhodné na očistné kúry a redukciu nadváhy. Vynikajú ďalej významným množstvom melatonínu - látky regulujúce denný a spánkový režim, uľahčujúcej predovšetkým zaspávanie (5). Nespavosti vám pomôže podľa odborníkov sa zbaviť konzumácia višní či višňovej šťavy najlepšie hodinu pred spaním (5). Vy ale nečakajte až na večer, ale dajte si ich na raňajky v podobe tohto lahodného bounty dezertu.


Lesné jahody

Keď sa povie jahody, predstavíme si väčšinou veľké červené plody jahody záhradnej. Obrovskú pozornosť si ale zaslúžia aj malé lesné jahôdky. Sú síce menšie, ale v chuti a vôni sú jedinečné. A mnohým ľuďom tým evokujú aj vôňu leta a spomienky na svoje vlastné detstvo. Miest, kde tieto klenoty nájsť v ideálnej kvalite ubúda, nič nie je ako predtým. Dopriať si ale môžete tie z našej ponuky a to po celý rok, a to aj teraz, keď sa ich sezóna ešte len blíži.

A prečo práve jahody konzumovať? Sú zdrojom minerálov aj vitamínov (6) a vďaka svojmu nízkemu obsahu cukru sú aj pomerne nízkokalorické. Doprajte si ich napríklad v podobe ovocného pohára alebo jahodového drinku.


Zelené fazuľky

Zelené fazuľky sú nezrelými strukmi rôznych druhov fazule. Veľa ľudí ich neznáša už od doby, keď sa stravovali v školských jedálňach. Lenže táto potravina je hotová vitamínová bomba. Obsahuje veľké množstvo vitamínu K, C, A, mangánu aj vápnika (7). Obsiahnutá vláknina zachutí aj našim črevným baktériám, preto ich zaraďte do jedálnička a vyskúšajte napríklad cestoviny s brokolicovým pestom a fazuľovými strukmi.


Reďkovky

Tradičný lokálny druh zeleniny, ktorý sa u nás v záhradkách objavuje po zime ako prvý. Hlavičky reďkoviek sa vytvárajú len na jar a na jeseň, kedy je deň kratší, kým v lete – pri dlhom dni – vytvára rastlina kvetné stonky a semená. To je dôvodom, prečo sa v lete reďkovky nepestujú.

Preto práve teraz je najvhodnejší čas, kedy ich zaviesť do jedálnička. Hodia sa obzvlášť pre toto obdobie pre svoj detoxikačný potenciál. Obsahujú totiž pomerne veľké množstvo síry v podobe glukosinolátov, ktoré majú antibiotický účinok (8). Vďaka svojej pikantnej chuti reďkovky podporujú tiež trávenie a chuť do jedla (8). Skúste náš ľahký reďkovkový šalát s kefírom.

Baby špenát

Zaraďte do jedálnička aj väčšie množstvo listovej zeleniny. Napríklad v podobe baby špenátu. Oceníte jeho všestranné použitie. Pridať ho je možné takmer kamkoľvek, či už čerstvý alebo krátko tepelne upravený. Tieto nenápadné lístky s neutrálnou chuťou sú bohatým zdrojom vitamínu K, C a kyseliny listovej (9). Výborne sa hodí napríklad aj do nášho Green smoothie bowl s granolou.

Chcete sa s nami podeliť aj tento týždeň o svoj vlastný recept alebo tip na návyk, ktorý vás udržuje v psychickej i fyzickej pohode? Napíšte nám na našom Instagrame @wildandcocoslovensko alebo nás označte a pridajte hashtag #WILDVYZVA!

Ak máte nejaké otázky alebo pripomienky k výzve, neváhajte nás kontaktovať na e-maile lada@wildandcoco.com.



(1) Kalt W, McDonald JE, Fillmore SA, Tremblay F. Blueberry effects on dark vision and recovery after photobleaching: placebo-controlled crossover studies. J Agric Food Chem. 2014 Nov 19;62(46):11180-9. doi: 10.1021/jf503689c. Epub 2014 Nov 6. PMID: 25335781.
(2) Palma X, Thomas-Valdés S, Cruz G. Acute Consumption of Blueberries and Short-Term Blueberry Supplementation Improve Glucose Management and Insulin Levels in Sedentary Subjects. Nutrients. 2021 Apr 25;13(5):1458. doi: 10.3390/nu13051458. PMID: 33922965; PMCID: PMC8147004.
(3) Kalt W, Cassidy A, Howard LR, Krikorian R, Stull AJ, Tremblay F, Zamora-Ros R. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236. doi: 10.1093/advances/nmz065. PMID: 31329250; PMCID: PMC7442370.
(4) Kaume L, Howard LR, Devareddy L. The blackberry fruit: a review on its composition and chemistry, metabolism and bioavailability, and health benefits. J Agric Food Chem. 2012 Jun 13;60(23):5716-27. doi: 10.1021/jf203318p. Epub 2011 Dec 8. PMID: 22082199.
(5)
Howatson G, Bell PG, Tallent J, Middleton B, McHugh MP, Ellis J. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. Eur J Nutr. 2012 Dec;51(8):909-16. doi: 10.1007/s00394-011-0263-7. Epub 2011 Oct 30. PMID: 22038497.
(6) Yildiz H. et al., 2014, Journal of Applied Botany and Food Quality: Bioactive content and antioxidant characteristics of wild (Fragaria vesca L.) and cultivated strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) fruits from Turkey (online) [cit. 2021.03.16].
(7) FoodData Central of U.S. Department of Agriculture (online) [cit 2022.05.1].
(8)
Maina S, Misinzo G, Bakari G, Kim HY. Human, Animal and Plant Health Benefits of Glucosinolates and Strategies for Enhanced Bioactivity: A Systematic Review. Molecules. 2020 Aug 12;25(16):3682. doi: 10.3390/molecules25163682. PMID: 32806771; PMCID: PMC7464879.
(9) Watson R. R. et Preedy V. R., 2010, Academic Press: Bioactive Foods in Promoting Health: Chapter 25 - Spinach and Carrots: Vitamin A and Health, 1. vydání, ISBN 978-0-12-374628-3, 754 st.