Späť

Ochutnajte lahodné thajské ovocie

Prečo je thajské ovocie tak chutné

Thajsko je rajom ovocia. Tropická klíma tu spoločne s pôdou bohatou na minerály tvorí veľmi priaznivé podmienky pre jeho pestovanie. Thajskí farmári v nízkych nadmorských výškach pestujú desiatky druhov ovocia, z ktorých väčšinu ste možno nikdy neochutnali. Na bohatstvo chutí, ktoré sa v nich ukrývajú sú patrične pyšní a starajú sa oň.

Vyhlásené thajské ovocné festivaly lákajú na prehliadku chutí a vôní milovníkov ovocia z celého sveta.

Ovocie, ktoré plne dozreje na strome a na slnku, je zdrojom silne aromatickej, skutočnej chuti. A tiež vitamínov, polyfenolov, enzýmov a ďalších blahodárnych látok. Najvyššiu kvalitu dosahujú tie kúsky, ktoré sa pestujú bez chémie.

Pesticídy a ďalšie chemické hnojivá totiž zásadne ovplyvňujú nielen odolnosť ovocia proti škodcom a nepriaznivým podmienkam, ale tiež jeho chuť a reprodukčnú schopnosť baktérií v ľudskom mikrobióme. Chemicky ošetrené ovocie teda do tela na jednej strane prináša živiny, ale súčasne narušuje črevný mikrobióm a môže mať ďalšie negatívne zdravotné účinky.

Čerstvé alebo mrazené?

Ak chcete ochutnať thajské ovocie v čo najautentickejšej podobe, ale do Thajska sa nechystáte, siahnite po mrazenom ovocí.

I keď sa môže zdať, že čerstvé ovocie bude zdravšie a skutočnejšie, realita je iná. Ovocie, ktoré sa k nám dováža v surovom stave sa oberá skôr, než perfektne dozreje. Následne sa chemicky ošetruje (ak nie je bio), aby dlhú cestu vydržalo. Časť procesu zrenia prebieha v neprirodzených podmienkach. Inak by totiž cestou k nám prezrelo a mohlo by sa začať kaziť.

Zato ovocie, ktoré sa mrazí, oberajú poľnohospodári práve vo chvíli optimálnej zrelosti, kedy je tiež najchutnejšie a má najvyšší obsah živín. Bleskovo ho spracujú, očistia, naporcujú a zamrazia.

Zaujímavé je tiež to, že spracovanie priamo na mieste pestovania znižuje ekologickú záťaž pri preprave. Napríklad mango nakrájané na kúsky váži o polovicu menej než celé ovocie a zaberá trikrát menej miesta.

Je tropické ovocie zdravé?

Pôvodným účelom tropického ovocia je ochladiť a osviežiť ľudí a zvieratá žijúce v oblastiach, kde ovocie rastie. Preto prirodzene ochladzuje. Pokiaľ si chcete lahodnú chuť thajského ovocia dopriať i v zime v Európe, oceníte pár trikov, ktorými z neho urobíte celoročnú pochúťku:

  1. Upečte ho alebo ohrejte na panvičke.

  2. Pridajte zahrievacie korenie (škorica, chai masala).

  3. Rozmixujte ho do smoothie.


Takéto mango kari alebo zahrievajúca škoricou dofarbená piňa colada (v zimnej obmene nedávame ľad, ale premixujeme naopak so štipkou kvalitnej škorice) z nášho mini ananásu majú svoje kúzlo práve v období Vianoc. Sú sviatočné, lahodné, nabíjajú telo energiou, zasýtia.

To najlepšie z thajského ovocia na váš stôl

Z Thajska dovážame kokosy, z ktorých vyrábame vaše obľúbené Wild & Coco produkty. A objavili sme tu tiež farmy s prvotriednym ovocím.

O všetkých druhoch thajského ovocia z našej ponuky platí, že si vďaka šetrnému spracovaniu a bleskovému zamrazeniu ponecháva svoje prirodzené vlastnosti, výživné látky, intenzívnu exotickú chuť, vôňu i sladkosť.

V súčasnej dobe dovážame thajské ovocie vo farmárskej kvalite, pestuje sa na tradičných malých farmách, ale zatiaľ nemá certifikáciu bio. Na tej aktuálne pracujeme.


Mango
Ochutnajte medovo sladké a aromatické thajské mango lahodnej odrody Nam Dok Mai, ktorá sa vám rozplynie na jazyku. Toto mango bolo vypestované a dopravené až k vám bez použitia chemického ošetrenia, je v raw kvalite a bez pridaného cukru.

Stačí pár kúskov a zelené smoothie vďaka nemu získa intenzívnu lahodnú chuť, takže na chvíľku zabudnete na zvyšok ingrediencií.

Mini ananás
Koncentrovanou ananásovou chuťou vás prekvapí thajskí mini ananás. Ten sa od svojho väčšieho brata líši chuťovou intenzitou a neprítomnosťou tuhých vlákien. Mini ananás skvelo doplňuje kokosovú vodu a dužinu, a okrem toho obsahom enzýmov podporuje naše trávenie. Ananás je jediným prirodzeným zdrojom bromelaínu, komplexu enzýmov, ktoré zlepšujú trávenie bielkovín, pretože štiepi aminokyseliny. Uľahčí vám tak napríklad strávenie bohatej štedrovečernej večere.

A čo ďalej? 
V januári vám ponúkneme tiež kráľovské ovocie – durian. Je to ovocie zatracované svojim zápachom, v Thajsku sa s ním nemôže do autobusu, do hotela a na ďalšie verejné miesta. Túto nezvyčajnú pochúťku, ktorú veľká časť populácie – vrátane Atreya – nekontrolovateľne miluje, vám naservírujeme v zime.

P. S.: Okrem thajského ovocia v e-shope tiež nájdete ďalších 7 druhov mrazeného bio ovocia, ale to už možno viete. :)

Ochutnali ste thajské ovocie z našej ponuky? Dajte nám vedieť! Označte nás na našom Instagrame @wildandcocoslovensko alebo nám napíšte na milujem@wildandcoco.com.