Späť

Letné výlety: 4 tipy na desiaty k vode aj do lesa

Výlet bez desiaty? Ani náhodou!
Všetci už sme to najskôr párkrát zažili – po dlhšej túre alebo celom dni strávenom pri vode  pekne vyhladnete. Preto nie je od veci pribaliť k plavkám alebo k oblečeniu na hory tiež výživnú desiatu, ktorá zasýti a dodá energiu.

Chýba vám inšpirácia a neviete, čo zdravého a zároveň chutného prihodiť do batohu? Nezúfajte. Pripravili sme pre vás štyri tipy na lahodné desiaty, medzi ktorými si svoju obľúbenú nájde každý z výletníkov.

Veríme, že vďaka týmto dvom sladkým a dvom slaným receptom už neskončí žiaden člen rodiny o hlade. A ak máte dostatok času na prípravu, odporúčame vyskúšať rovno viac receptov zároveň. Výlet potom môžete obohatiť o piknik, ktorý podčiarkne príjemne strávený deň.

Už máte výlet premyslený? Tak sa poďme pozrieť na sľúbené recepty!

Malinové bagely

• mandľové lupienky
• 5–6 lyžíc Symbiotic Keefir
• 3/4 hrnčeka Yoguard Prebiotic
• 1/2 lyžičky vanilky
• 1/2 lyžičky prášku do pečiva
• 1 hrsť malín
• 1 hrnček špaldovej či bezlepkovej múky


Rúru si predhrejeme na 180 ° C. Všetky ingrediencie (okrem malín) dáme do misky a rukami vypracujeme kompaktné cesto. Na záver primiešame maliny a rozdelíme cesto na tri časti. Z každej časti vytvoríme valček a jeho konce spojíme.

Bagely posypeme mandľovými lupienkami a pečieme zhruba 25 minút. Po vychladnutí ich môžeme potrieť Karameládou, Kokosovou nátierkou s kešu, Kokosovou nátierkou čoko nebo Kokosovou nátierkou s kešu a kakaovými bôbmi.

Keefirový chlebík

• 50 g ryžovej múky
• 300 g špaldovej múky
• 300 ml Symbiotic Keefir
• 2 lyžičky prášku do pečiva
• 2 lyžice sezamových semienok
• 1 lyžička sódy
• olivový olej
• soľ


Všetky ingrediencie (okrem olivového oleja) zmiešame dokopy a vypracujeme mierne lepivé cesto. V prípade potreby pridáme viac múky alebo Keefiru. Plech vyložíme papierom na pečenie a vytvoríme bochník. Potrieme olivovým olejom a posypeme ešte sezamovými semienkami. Pečieme 15 minút pri 230 °C a potom ďalších zhruba 15 minút pri 200 °C.

Po vychladnutí môžeme chlebík potrieť podľa ľubovôle – namiesto masla odporúčame Kokosovou nátierku natural nebo Symbiotic Spread. Parádne sa k nemu hodí aj cícerový hummus alebo reďkovková nátierka.

Kokosové raw tyčinky

• 40 g vykôstkovaných ďatlí
• 60 g sušených sliviek
• 110 g strúhaného kokosu
• 2 lyžice Panenského raw kokosového oleja
• 150 g Yoguard Prebiotic
• 3 lyžice Kokosové nátierky čoko
• 1 lyžica teplej vody
• 4 lyžice obľúbeného sirupu
• 1 lyžička vanilky / vanilkového extraktu


1. vrstva: Vykôstkované ďatle a slivky rozmixujeme dohladka. Kokosovú nátierku čoko a 1 lyžicu kokosového oleja rozpustíme vo vodnom kúpeli. Do rozpustenej nátierky a oleja pridáme rozmixované ďatle a slivky, 30 g strúhaného kokosu a jednu lyžicu teplej vody. Všetky ingrediencie spolu pomixujeme. Ak by sa zmes rozpadala, pridáme ešte ďalšie teplú vodu. Zmesou naplníme formu na tyčinky a necháme odležať v chladničke.

2. vrstva: 80 g strúhaného kokosu, 150 g Yoguardu Prebiotic, 1 lyžicu kokosového oleja, lyžičku vanilky a 4 lyžice preferovaného sirupu rozmixujeme dohladka. Zmes nanesieme ako druhú vrstvu na už pripravené tyčinky. Tyčinky môžeme zdobiť čokoládou, sušeným ovocím alebo napríklad orieškami. Po dokončení presunieme tyčinky do chladničky a necháme stuhnúť po dobu minimálne 30 minút. V chladničke majú trvanlivosť 4 dni, odporúčame ich ale pripraviť čerstvé alebo uchovávať v mrazničke.

 

Špargľový quiche so šampiňónmi

• 200 g celozrnnej múky
• 120 ml Kokosovej vody
• 300 ml Kokosovej smotany
• 2 lyžičky Panenského raw kokosového oleja
• 1 hrnček kešu orieškov
• 2 kusy cibuľky (ideálne jarná)
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 hrnček šampiňónov
• 200 g čerstvého špargle
• 1 štipka soli a korenia
• 1 lyžica lahôdkového droždia
• 2 lyžičky sušených byliniek


Korpus: Múku, bylinky, kokosový olej, kokosovú vodu a štipku soli zmiešame, vypracujeme cesto a necháme 10 minút odležať. Cesto rozvaľkáme podľa veľkosti formy (ktorú vymastíme kokosovým olejom), presunieme do formy a jemne vytvarujeme prstami, aby pokrylo celú plochu. Na cesto dáme papier na pečenie a zaťažíme ho, aby nenabobtnalo (napr. hrachom alebo fazuľami). Cesto je možné tiež poprepichovať vidličkou. Korpus pečieme v predhriatej rúre 5 minút na 180 °C.

Plnka: Na lyžičke kokosového oleja osmažíme cesnak a cibuľku nakrájanú na drobno, pridáme nakrájané šampiňóny a nakrájaný špargľu (zbavený spodnej tvrdé časti). Osolíme a okoreníme podľa chuti. Kešu, ktoré sme vopred namočili aspoň na 1 hodinu do vody, zlejeme a zmiešame s kokosovou smotanou. Túto zmes rozmixujeme, vzniknutý krém premiešame s opraženou zmesou a premiestnime na korpus. Na ozdobu môžeme pridať ešte celý špargľu na vrch. Pečieme ďalších cca 30 minút na 180 °C.

Plánujete vyskúšať niektorý z našich receptov? Objavili ste originálnu kombináciu, o ktorú sa s nami chcete podeliť? Budeme veľmi radi, keď nám o tom dáte vedieť na milujem@wildandcoco.com! Označiť nás môžete aj vo svojom príspevku na Instagrame – nájdete nás tam ako @wildandcocoslovensko.