Späť

Grilovanie 4x inak alebo grilujte chutne a zdravo s našimi štyrmi grilovacími receptami

Grilovanie s chuťou a šťastným trávením

Grilovanie nemusí byť len o špekáčikoch či stejkoch. Chcete si dopriať niečo dobré z grilu, aby tým netrpelo vaše trávenie? To nie je žiadny problém. Pripravili sme pre vás totiž štyri grilovacie recepty, ktoré sú lahodné, zdravé a priateľské k vášmu tráveniu. Všetky tieto recepty sú úplne rastlinné, teda vegánske.

Osvieženie alebo letné koktaily

Čo ďalšie patrí ku grilovaniu? Predsa letné drinky! Než sa na recepty pozrieme zblízka, ponúkame vám inšpiráciu tiež na 4 letné nealkoholické / nízko alkoholické koktaily, ktoré vás zaručene osviežia a potešia vaše chuťové poháriky aj váš mikrobióm. V našom nedávnom článku sme vám totiž predstavili Piña coladu, malinový Sex on the Beach, kokosové Mojito a zázvorovo-pomarančovú Mimosu. Recepty na všetky tieto drinky nájdete tu.

Tak ktorý koktail sa bude najlepšie hodiť ku šťavnatému burgru s kokosovou "slaninou", grilovanému ananásu so slaným karamelom, letným závitkom s grilovaným tempehom a pestrofarebným zeleninovým špízom?

Párovanie kokteilov s receptami nechávame plne vo vašich rukách a prajeme vám dobrú chuť!

 

Burger so „žemľou“ z červenej repy, kokosovou "slaninou", karamelizovanou cibuľkou a mango dipom

• 1 balenie Thajské mango
• 1 menšia chilli paprička
• 1 stredná červená řepa
• 1 červená cibuľa
• 1 štipka himalájskej soli
• 10 g čerstvého droždia
• 1/2 malé červené cibuľa
• 2 lyžice Panenského raw kokosového oleja
• 2 lyžice Karamelády
• 2 lyžice vody
• 300 g hladkej špaldovej múky
• 4 kusy Dužiny z mladého kokosu
• olivový olej
• korenie na grilovanú zeleninu, sezam na posypanie

 

Najprv si pripravte „žemličky“. Repu ošúpte a nastrúhajte najemno. Šťavu z nej vytlačte do odmerky a doplňte teplou vodou do 170 ml. Vylejte do misky a do vody nadrobte droždie. Premiešajte a potom zapracujte všetky ostatné ingrediencie + nastrúhanú repu. Cesto treba aspoň 5 minút miesiť, pokiaľ nebude hladké.

Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť aspoň 1 hodinu na teplom mieste. Neskôr cesto rozdeľte na 6 rovnakých kúskov, z tých vypracujte guľôčky a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite kokosovým olejom a posypte makom alebo sezamom. Nechajte ešte cca pol hodiny kysnúť. Potom pečte na 230 ° C cca 10 minút. Nechajte vychladnúť.

Dip: Mango nechajte roztopiť. Cibuľku nakrájajte najemno a nechajte opražiť na olivovom oleji. Pridajte mango, nakrájanú chilli papričku, himalájskou soľ a nechajte restovať cca 4 minúty na strednom plameni. Potom zmes dôkladne rozmixujte. Mrazené mango pustí šťavu, dip teda nemusíte riediť. Dajte ho do chladničky odpočinúť.

Karamelizované cibuľka: Cibuľu nakrájajte na kolieska. Kokosový olej rozohrejte na panvičke na strednom plameni. Pridajte karameládu a nechajte ju roztopiť. Potom pridajte 2 lyžice vody, himalájskou soľ a nakoniec cibuľku. Nechajte ju opražiť a dôkladne obaliť v karamele.

Kokosová "slanina": Kokosové mäso vložte do misky, pridajte olivový olej a koreniny a nechajte cca hodinu marinovať. Potom ho spoločne s tempehom opečte na grile.

Žemličky rozrežte, potrite dipom a naplňte zeleninou, kokosovou slaninou, cibuľkou a tempehom. Potom môžete rovno servírovať.

Grilovaný ananás so slaným karamelom

• 1 ananás
• 7 lyžíc teplej vody
• 3 lyžice Karamelády
• 2 lyžice Panenského raw kokosového oleja
• 1 štipka himalájskej soli

 

Kokosový olej rozohrejte na panvičke. Pridajte karameládu a nechajte ju roztopiť. Potom pridajte 2 lyžice vody, štipku soli a za občasného miešania nechajte 3 minútky prehriať.

Panvičku stiahnite z platne, pridajte vodu a rozmixujte do hladkej konzistencie. Ak je dip príliš hustý, pridajte ešte trošku vody.

Ananás nakrájame na plátky, potrite dipom a opečte na grile z oboch strán. Podávajte so zvyškom dipu

 

Letné závitky s grilovaným tempehom

• 1 ks Tempeh zo sóje
• 1 strúčik cesnaku
• 1,5 lyžice sójovej omáčky
• ryžový papier (cca 6 ks)
• červená kapusta
• ryžové rezance
• ľadový šalát
• mrkva
• červená repa
• himalájska soľ, koriander
• 2 lyžice arašidového masla
• 6 lyžíc vody

 

Najprv si pripravte arašidovú omáčku. Zmiešajte arašidové maslo, vodu, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku a dôkladne premiešajte.

Červená kapustu a mrkvu nakrájajte na pásiky a pokvapkajte olejom. Pridajte himalájsku soľ a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke.

Tempeh nakrájajte na pásiky, pokvapkajte olejom, pridajte mletý koriander, štipku himalájskej soli a nechajte marinovať. Potom ho ogrilujte.

Červenú repu nastrúhajte, zalejte vodou a priveďte do varu. Potom pridajte ryžové rezance a cca minútu varte (podľa návodu).

Rezance zceďte a nechajte odležať. Ryžový papier namočte do horúcej vody. Namočený ryžový papier rozprestrite na doštičku, do stredu dajte tempeh, ryžové rezance aj zeleninu a závitok zmotajte.

 

Zeleninové špízy s tempehom


• 1 ks červená paprika
• 1 ks cuketa
• 1 ks červená cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• 3 lyžice Yoguard Prebiotic
• 1 balenie Dužiny z mladého kokosu
• 1 ks Tempeh zo zeleného hrášku
• 3 reďkovky
• olivový olej
• himalájska soľ, korenie či bylinky podľa chuti

 

Najprv si pripravte dip. Cesnak prelisujte, reďkovky postrúhajte, zamiešajte do Yoguardu a dochuťte himalájskou soľou. Dôkladne premiešajte a dajte do chladničky odpočinúť.

Suroviny na špízy nakrájajte na kocky, pokvapkajte olivovým olejom, pridajte bylinky a nechajte odpočinúť v chladničke aspoň na hodinu. Potom všetko striedavo napichajte na špajľu a dajte na gril.

 

Plánujete vyskúšať niektorý z našich receptov? Objavili ste originálnu kombináciu, o ktorú sa s nami chcete podeliť? Budeme veľmi radi, keď nám o tom dáte vedieť na milujem@wildandcoco.com! Označiť nás môžete aj vo svojom príspevku na Instagrame - nájdete nás tam ako @wildandcocoslovensko.