Zurück

Rovnováha tela, duše, mysle a vplyv črevného mikrobiómu na naše zdravie

Telo a duša definujú to, kým sme a utvárajú nás samotné a predstavujú dva neoddeliteľné celky. Preto je úplne zásadné, aby sme pristupovali k sebe samým komplexne, a vnímali nielen svoje telo, ale aj dušu v kontexte choroby a zdravia.

Spoločne tvoria rovnováhu, ktorá, ak je narušená, môže viesť k zdravotným problémom. Práve nesúlad medzi dušou a telom je príčinou mnohých chorôb, a preto je potrebné pri riešení akýchkoľvek zdravotných problémov pozerať na psychosomatiku daného jedinca. Bohužiaľ mnoho zdravotných komplikácií si spôsobujeme zbytočne sami, tým, že nepočúvame svoje telo a dušu a nevenujeme si dostatok starostlivosti a pozornosti.

A ako môžeme na obnove stratenej duševnej i fyzickej rovnováhy zapracovať?

V dnešnej dobe sme vystavení v podstate každodennej stresovej záťaži. Stres sa stáva súčasťou našich životov, rovnako ako emočná a citová nestabilita. Nevnímame naše vnútorné pocity, nechceme ich riešiť a postaviť sa k nim čelom. „Sme všade a nikde“. Vnútorné emócie často prežívame osamotení a snažíme sa vytvárať dojem nielen pred okolím, ale aj sami pred sebou, že sme silní a nezlomní. Neuvedomujeme si však, že nespracovaný a neprežitý silný citový zážitok môže viesť k somatizácii. Psychická bolesť sa tak premietne do fyzických ťažkostí.U žien toto platí dvojnásobne, pretože duša ženy je oveľa krehkejšia a zraniteľnejšia.Súčasne sa ženy prestávajú riadiť svojim vlastným vnútorným vedením a vyberajú si cestu, ktorá je v daný okamih praktická, ale z dlhodobého hľadiska vnútorne neuspokojivá .

rovnovaha tela a duse mikrobiom

A S TÝM SÚVISÍ MIKROBIÓM?

Nesmieme tiež zabúdať na našu myseľ, ktorá predstavuje ďalšiu časť skladačky tohto komplexného systému. Stále viac sa potvrdzuje, že to, čo jeme, sa podieľa na utváraní našej osobnosti.

Ako ukazujú nové výskumy, existujú špecifické črevné baktérie spojené s osobnostnými rysmi. V poslednej dobe si začíname uvedomovať, že zapojenie črevného mikrobiómu nie je len v obrane nášho organizmu, trávení potravy a vstrebávaní živín, či v regenerácii črevných buniek. Ale, že tiež ovplyvňuje naše celkové zdravie aj prostredníctvom osi mozog-črevá-mikrobióm.

Črevné tkanivo totiž obsahuje skutočne veľmi komplexnú sieť nervových buniek, prostredníctvom ktorých sú regulované funkcie tráviaceho traktu. Označenie čriev ako druhého mozgu je teda na mieste a či už si to uvedomujeme alebo nie, ovplyvňuje našu myseľ, dušu, to, ako sa cítime, správame, či aké chute preferujeme.

Črevný mikrobióm si možno predstaviť ako jeden veľký, rozmanitý a zatiaľ nie celkom prebádaný systém, v ktorom má každá baktéria svoju podstatnú úlohu dôležitú pre zachovanie funkčnosti a integrity celého systému. Tento systém, ako sa ukazuje, je úplne komplexný a hrá úlohu v našej osobnosti a oblastiach zdravia viac ako sme si pred niekoľkými rokmi mysleli.

Napríklad črevné baktérie ovplyvňujúce svojím pôsobením niektoré metabolické pochody v tele sú spojené s duševnou alebo fyzickou energiou, oproti tomu baktérie podporujúce zápalové stavy vyvolávajú duševnú alebo fyzickú únavu.

PRIATEĽSKÉ BAKTÉRIE A ICH POZITÍVNY VPLYV NA NAŠE PSYCHÉ

rovnovaha mikrobiom cocoguard

Pretože črevný mikrobióm je vytváraný predovšetkým našou stravou, ktorá určuje, aké bakteriálne kmene v našom čreve prevažujú, je namieste zamyslieť sa nad súčasným stravovaním a voliť také potraviny, ktoré budú náš mikróbiom podporovať. Veľmi prospešné, nielen pre celkové zdravie a mikrobióm, ale aj pre psychickú pohodu, sú naše fermentované produkty Symbiotic Cocoguard a Cocofir s rôznymi príchuťami.

Čo je absolútne zásadné, je obsah bakteriálneho kokteilu označovaného ako Superhuman, ktoré svojou činnosťou v črevách podporujú tvorbu hormónov ovplyvňujúci našich psyché. Práve rozmanitosť bakteriálneho zastúpenia v našich produktoch je kľúčová pre podporu diverzity mikrobiómu. Ten potom ovplyvňuje zdravie nášho tela prospešným spôsobom. Konzumáciou fermentovaných produktov z mladého kokosu naladíte svoje psyché pozitívnym smerom, konkrétne produkciou hormónu radosti – serotonínu, lásky – oxytocínu, šťastia – dopamínu a pokoja – GABA.

V našich fermentovaných produktoch nájdete aj vlákninu galaktomanan, ktorá zaistí, aby sa baktérie dostali nenarušené do čriev a súčasne slúžia ako prebiotická vláknina pre baktérie Superhuman. Fermentácia vlákniny a nestráviteľných zvyškov stravy črevnými baktériami je potom zásadná pre naše zdravie, ovplyvňuje energetický metabolizmus, reguluje chuť do jedla a pocit sýtosti a hrá ústrednú úlohu v samo deštrukcii rakovinových buniek hrubého čreva.

A ako môžete prospešný efekt našich fermentovaných produktov ešte zvýšiť? Pravidelnou suplementáciou Probiotík Superhuman.

Tým všetkým môžete podporiť nielen zdravie svojho mikrobiómu, ale aj svojej psychiky. Nezabúdajte však, že prepojenie duše, tela a mysle musí byť v rovnováhe. Pokiaľ budeme dlhodobo vystavovaní silnej stresovej záťaži, psychickej nepohode a nebudeme vnútorne cítiť spokojnosť a pokoj, bude aj napriek snahe podporiť mikróbióm a celkové zdravie konzumáciou komplexnej a vyváženej stravy dochádzať k disharmónii a spúšťaniu psychosomatických porúch. Duša si vždy nájde inú cestu, miesto, kde sa dostane na povrch a prejaví sa. Načúvajte teda svojmu telu a ono sa Vám odmení zdravím a pohodou.

Referencie:

  1. S. Fried, E. Wemelle, P. D. Cani, C. Knauf, Interactions between the microbiota and enteric nervous system during gut-brain disorders, Neuropharmacology 197 (2021) 108721

  2. Ch. N. Heiss, L. E. Olofsson, The role of the gut microbiota in development, function and disorders of the central nervous system and the enteric nervous systém, Journal of Neuroendocrinology. 2019; e12684. wileyonlinelibrary.com/journal/jne, https://doi.org/10.1111/jne.12684
  3. A. M. Valdes, J. Walter, E. Segal, Role of the gut microbiota in nutrition and health, BMJ 2018; 361 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k2179
  4. A. Boolani, K. M. Gallivan, K. S. Ondrak, C. J. Christopher et al., Trait Energy and Fatigue May Be Connected to Gut Bacteria among Young Physically Active Adults: An Exploratory Study, Nutrients 2022, 14, 466, https://doi.org/10.3390/nu14030466