Zurück

Histabiotics - revolučné probiotiká ako podporný prostriedok pri histamínovej intolerancii

V tomto článku sa pozrieme bližšie na to, prečo niektorí ľudia trpia rôznymi chronickými symptómami ako napríklad nadúvaním, bolesťou hlavy, GIT problémami, nádchou, vyrážkou a ďalšie, a to aj napriek tomu, že eliminovali potenciálnych „spúšťačov“ daných problémov zo svojho jedálnička.

Prečo tomu tak je? V takýchto prípadoch môže byť hlavnou príčinou histamínová intolerancia. Tá je totiž ťažšie detekovateľná a v súčasnosti nie je stále úplne známym pojmom.

HISTAMÍN a jeho rola v organizme

Pre pochopenie histamínovej intolerancie a ako k nej vlastne dochádza, je najprv dôležité povedať si niečo o histamíne ako takom, ktorý hrá v histamínovej intolerancii zásadnú úlohu.

Histamín je hormón a neurotransmiter produkovaný celým radom buniek. Najmä však bielymi krvinkami a nervovými bunkami. Telo si vytvára svoj vlastný histamín, je to teda látka pre telo prirodzená, zároveň ho ale aj prijímame z potravy. Nastáva problém vo chvíli, keď hladinu histamínu nie je telo schopné správne regulovať a znižovať vplyvom nejakej metabolickej poruchy. Často sa jedná o GIT poruchy alebo priamo problém s nízkou hladinou enzýmu DAO, ktorý histamín štiepi a eliminuje. Do hry vstupuje aj alkohol či užívanie liečiv.

Existuje celý rad látok, ktorý dokáže pomáhať telu histamín regulovať mimo spomínaný enzým DAO by sa dala z prírodných zdrojov okrem známejšieho Vitamínu C zmieniť aj žihľava, šišiak bajkalský, quercetin, bromelaín, kurkumín alebo špeciálne kmene probiotických kultúr.

Histamín vzniká z aminokyseliny histidínu a je veľmi dôležitou molekulou ľudského organizmu. Ovplyvňuje totiž celé spektrum fyziologických funkcií tkanív a buniek, a to prostredníctvom štyroch rôznych receptorov. Zapája sa nielen do nášho imunitného systému a trávenia, ale pôsobí aj v rámci centrálnej nervovej sústavy ako neurotransmiter, ktorý odovzdáva informácie z celého tela do mozgu, vrátane mikrobiómu. V rámci tráviacej sústavy je súčasťou žalúdočnej kyseliny, ktorá pomáha tráviť potravu. V imunitnom systéme zohráva úlohu ako spúšťač okamžité zápalové reakcie. Môžete si ho teda predstaviť ako poslíčka, ktorý pri potenciálnom nebezpečenstve zapne alarm a signalizuje tak imunitnému systému, že je v blízkosti škodlivá/cudzorodá látka.

HISTAMÍN – mediátor alebo informačný posol

Histamín je prirodzene tvorený špecifickými imunitnými bunkami, ktoré sa nachádzajú na rozhraní organizmu a vonkajšieho prostredia, teda v koži, pľúcach, gastrointestinálnom (GIT) trakte a na nosovej sliznici. Táto strategická poloha im tak umožňuje rýchlo reagovať s vdýchnutým či požitým antigénom (cizorodou látkou) a vylúčiť mediátory zápalu – HISTAMÍN a ďalšie látky. Tieto mediátory potom privolávajú ostatné bunky imunitného systému do miesta zápalu a spôsobujú roztiahnutie ciev a zvýšenie priepustnosti ciev, aby sa mohli imunitné bunky dostať k miestu zápalu čo najrýchlejšie.

Ako to spoznáte? Spomeňte si na osie alebo včelie bodnutie, pri ktorom dochádza k miernemu opuchu postihnutého miesta. Začervenanie a opuch spôsobil práve histamín. U niekoho je však produkcia histamínu neadekvátna a také bodnutie potom môže viesť k spusteniu silnej alergickej reakcie. Na potlačenie zápalovej reakcie sa používajú známe antihistaminiká (Zyrtec, Aerius a ďalšie), ktoré poskytujú rýchlu úľavu od nepríjemných príznakov. Nie sú však liečebným prostriedkom.

HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA A JEJ VZNIK

Hneď ako uvoľnený histamín splní v organizme svoju funkciu, mal by byť odbúraný. Pokiaľ ale nedochádza k odbúravaniu histamínu a začne sa v tele hromadiť, nastáva problém, ktorý vedie k histamínovej intolerancii. Nejedná sa teda o alergiu alebo precitlivenosť na histamín, ale o súbor nežiaducich reakcií v dôsledku vysokej hladiny histamínu v organizme, ktorá nie je dostatočne eliminovaná.

Táto nerovnováha je spôsobená nedostatkom alebo zníženou aktivitou niektorého z enzýmov spôsobeného napríklad GIT poruchami vrátane zvýšenej črevnej priepustnosti, črevných zápalov, SIBO, ale aj lieky a antibiotikami. Súčasne aj príjem potravín s vysokým obsahom histamínu môže viesť u niektorých jedincov k rozvoju intolerancie na histamín.

Práve potraviny s vysokým obsahom aminokyseliny histidínu, z ktorej histamín vzniká, predstavujú u niektorých jedincov problém. Histidín je totiž premieňaný na histamín našimi črevnými baktériami počas fermentácie v črevách.

AKO SPOZNAŤ, ŽE SA JEDNÁ O HISTAMÍNOVÚ INTOLERANCIU?

Nadmerné množstvo histamínu sa môže prostredníctvom krvi dostávať do čriev, pľúc, kože, mozgu a celého kardiovaskulárneho systému a spôsobovať tak širokú škálu príznakov. Bohužiaľ je pomerne ťažké detekovať, že príznaky spôsobuje práve nadbytok histamínu, pretože sú podobné príznakom bežných sezónnych alebo potravinových alergií ako sú bolesti hlavy, nádcha, vyrážka, či reflux. Obvykle však dominuje brušný diskomfort – bolesti brucha až kŕče, nadúvanie, hnačky, ktoré tiež vedú k chybne diagnostikovanému syndrómu dráždivého čreva (IBS). Jedinec s histamínovou intoleranciou môže mať príznaky prejavujúce sa raz či opakovane, pri konzumácii rôznych potravín, pretože o prejavoch rozhoduje aj samotné množstvo danej potraviny.

ČOMU SE VYHNÚŤ?

P

Pri histamínovej intolerancii sa odporúča terapeutická eliminačná diéta spočívajúca v obmedzení potravín bohatých na histamín (zrejúce syry, všetko údené a fermentované, avokádo, čokoláda, údeniny, paradajky, alkohol a ďalšie), potravín uvoľňujúci histamín (alkohol, banány, ananás, orechy ) či inhibujúci enzým DAO (alkohol, čierny a zelený čaj, energetické nápoje), kým nie je odhalená hlavná príčina histamínovej intolerancie. Dôležitá je aj čerstvosť potravín, čerstvé potraviny totiž obsahujú histamínu menej. Čím staršie potraviny sú, tým viac histamínu obsahujú, a to platí aj pri varených jedál. Teda jedinci s histamínovou intoleranciou by vždy mali konzumovať jedlo čerstvé.

V súčasnej dobe neexistuje žiadny jasne preukázateľný test, ktorý by potvrdil alebo vyvrátil diagnózu histamínovej intolerancie. Ako orientačný biomarker sa sleduje hladina DAO, avšak u niektorých jedincov nemusí byť test úplne preukázateľný. Navyše aktivita enzýmu DAO sa prirodzene mení (v priebehu dňa a/alebo mesiaca) a je teda veľmi individuálna u každého jedinca. Možno tiež skúsiť konzumáciu fermentovaných potravín s vysokým obsahom histamínu a pozorovať, či dôjde k zhoršeniu príznakov. Možné je tiež podstúpiť neinvazívnu analýzu DNA, kedy sú testované 4 varianty génu AOC1 predisponujúce k histamínovej intolerancii. Ďalšou možnosťou je stanovenie hladiny metyllhistamínu (metabolit histamínu) v moči.

MOŽNOSTI LIEČBY HISTAMÍNOVEJ INTOLERANCIE

Prvým kľúčovým prvkom v liečbe histamínovej intolerancie je diéta s nízkym obsahom histamínu (čerstvé mäso, ryby, nekysnuté pečivo a ďalšie). Ďalej je u jedincov s črevným deficitom enzýmu DAO odporúčaná jeho suplementácia pre degradáciu požitého histamínu. V akútnych a klinicky závažnejších prípadoch je možné použiť antihistaminiká (najlepšie krátkodobo).

Súčasne je vhodná suplementácia vitamínu C, medi alebo vitamínu B6, ktoré sú dôležité pre fungovanie enzýmu DAO. Ukazuje sa, že skvelým riešením v liečbe histamínovej intolerancie je tiež suplementácia probiotickými mikroorganizmami, ktoré môžu modulovať mikrobióm a viesť k zníženiu produkcie mikrobiálneho enzýmu L-histidínu dekarboxylázy. Predpokladom je teda podávanie kmeňov, ktoré neprodukujú L-histidín dekarboxylázu, histamín alebo sú schopné histamín odbúravať.

Skvelou správou je, že existuje na trhu náš úplne jedinečný probiotický preparát Histabiotics. Obsahuje starostlivo vybrané probiotické kmene, ktoré neprodukujú histamín a prirodzene regulujú jeho tvorbu. Vďaka obsahu bakteriálnych kmeňov z rodiny Bifidobacterium a Lactobacillus pomáhajú Histabiotics dlhodobo regulovať hladinu histamínu v črevách a prispievajú aj k ich regenerácii. Tým fungujú ako ideálny podporný prostriedok pri syndróme priepustného čreva a ďalších GIT problémov, ktoré môžu byť dôsledkom vzniku histamínovej intolerancie.

Pokiaľ teda máte podozrenie, že by Vaše dlhodobé problémy, podobné vyššie uvedeným, mohli byť spôsobené histamínovou intoleranciou, skúste najskôr sledovať jednotlivé potraviny vo svojom jedálničku. Pozornosť venujte tým, ktoré histamín obsahujú alebo podporujú jeho vznik. Ak dôjde k prejavom či zhoršeniu príznakov „typických“ pre histamínovú intoleranciu, určite neváhajte vyskúšať Histabiotics, ktoré Vám pomôžu uľaviť od nepríjemných prejavov nadbytku histamínu.

Týka sa vás histamínová intolerancia? A aká je vaša skúsenosť s jej liečbou? Podeľte sa s nami na luciestancova@wildandcoco.com

Referencie:

Histamine intolerance and dietary management: A complete review, I. San Mauro Martin, S. Brachero, E. Garicano Vilar, Allergologia et Immunopathologia, Volume 44, Issue 5, September–October 2016, Pages 475-483, https://doi.org/10.1016/j.aller.2016.04.015

Histamine Intolerance – The More We Know the Less We Know_A Review, M. Hrubisko, R. Danis, M. Huorka, M. Wawruch, Nutrients 2021, 13, 2228. https://doi.org/10.3390/nu13072228

The taxonomic distribution of histaminesecreting bacteria in the human gut microbiome, Z. Mou, Y. Yang, A. B. Hall and X. Jiang, Mou et al. BMC Genomics (2021) 22:695, https://doi.org/10.1186/s12864-021-08004-3